Dietetyka
Studia licencjackie (studia I stopnia) - Zagadnienia do egzaminu dyplomowego
I. Żywienie człowieka
1. Procesy trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów .
2. Znaczenie wodyw organizmie.
3. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
4. Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia.
5. Tłuszcze roślinne i zwierzęce - znaczenie i różnice, peroksydacja lipidów.
6. Indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe.
7. Antyoksydanty i ich rola.
8. Znaczenie polifenoli - omówić na wybranym przykładzie.
9. Żywność funkcjonalna, suplementy diety - definicja, przykłady.
10. Witaminy, mikro- i makroelementy - źródła, znaczenie na wybranym przykładzie.
II. Edukacja żywieniowa
1. Determinanty zdrowia i czynniki warunkujące zdrowie.
2. Zagadnienia zdrowia publicznego i poradnictwo żywieniowe.
3. Edukacja żywieniowa na przykładach programów edukacyjnych (Pol-Monica, PolScreen, Pol-Health, Nat-Pol, WOBASZ).
4. Koncepcje i podstawy teoretyczne edukacji prozdrowotnej.
5. Edukacja prozdrowotna w różnych środowiskach (programy Trzymaj formę, Wiem co jem itd.).
6. Zagrożenia zdrowotne wynikające z nieprawidłowego żywienia.
7. Charakterystyka chorób żywieniowo-zależnych - przykłady.
8. Ocena rzetelności informacji prozdrowotnych w mediach.
9. Nowe rodzaje żywności, suplementy, żywność funkcjonalna.
10. Informacja żywieniowa na opakowaniu środka spożywczego.
III. Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
1. Podstawowe pojęcia i definicje z zakresu toksykologii żywności.
2. Czynniki warunkujące toksyczność substancji chemicznych.
3. Kryteria oceny toksykologicznejsubstancji niebezpiecznych.
4. Cele, zasady i zagrożenia związane z zastosowaniem dodatków do żywności.
5. Substancje celowo dodawane do żywności - definicja, przykłady.
6. Substancje antyodżywcze występujące w żywności.
7. Metody utrwalania żywności.
8. Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne żywności.
9. Zanieczyszczenia biologiczne żywności.
10. Ustawodawstwo żywnościowe.
IV. Żywienie kliniczne
1. Dieta bogatoresztkowa.
2. Dieta łatwo strawna i jej modyfikacje.
3. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych.
4. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
5. Dieta o zmienionej konsystencji.
6. Dieta uboenergetyczna.
7. Żywienie w wybranych chorobach.
8. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.
9. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna.
10. Diety niekonwencjonalne i ich zastosowanie.
W szczególności:
1. Dieta bogatoresztkowa i jej zastosowanie w leczeniu zaparć.
2. Planowanie i ocena jadłospisów dla diety łatwo strawnej.
3. Planowanie i modyfikacja diety łatwo strawnej w biegunkach.
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczów, zasady, zastosowanie.
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, zasady, zastosowanie.
6. Zastosowanie diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
7. Planowanie diety metodą wymienników węglowodanowych - zastosowanie wymienników węglowodanowych, tłuszczowych, białkowych.
8. Dieta z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych, zasady, zastosowanie.
9. Żywienie w chorobach układu sercowo-naczyniowego w okresach wydolności i niewydolności.
10. Żywienie w chorobie niedokrwiennej serca i miażdżycy, rola profilaktyki.
11. Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym.
12. Planowanie i ocena diet o zmienionej konsystencji, zastosowanie.
13. Diety eliminacyjne, zasady, zastosowanie.
14. Diety specjalne i diagnostyczne jako przykłady diet niefizjologicznych.
15. Dieta uboenergetyczna, zastosowanie w leczeniu otyłości.
16. Przegląd popularnych diet odchudzających.
17. Dieta bogatobiałkowa, zastosowanie.
18. Dieta niskobiałkowa, zastosowanie.
19. Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku.
20. Planowanie żywienia w zapaleniach żołądka.
21. Dieta w nieswoistych zapaleniach jelit.
22. Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
23. Znaczenie diety w chorobie Leśniowskiego Crohna.
24. Żywienie w chorobach wątroby w zależności od stanu wydolności narządu.
25. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz kamicy żółciowej.
26. Znaczenie diety w profilaktyce kamicy żółciowej.
27. Leczenie żywieniowe w ostrym zapaleniu trzustki.
28. Zalecenia dietetyczne w przewlekłym zapaleniu trzustki.
29. Planowanie diety dla pacjentów dializowanych.
30. Żywienie w kamicach nerkowych, znaczenie profilaktyki.
31. Planowanie żywienia w dnie moczanowej.
32. Żywienie w oparzeniach.
33. Profilaktyka chorób nowotworowych oraz postępowanie żywieniowe.
34. Diety niekonwencjonalne i ich zastosowanie.
35. Planowanie diet po zabiegu operacyjnym.
36. Żywienie dojelitowe - panowanie diety, wskazania.
37. Leczenie żywieniowe pozajelitowe, wskazania.
38. Diety w stanach niedoborowych.
39. Planowanie żywienia w niedokrwistościach.
40. Żywienie w schorzeniach neurologicznych.
41. Żywienie w chorobach gruczołów dokrewnych.
42. Żywienie w chorobach narządu ruchu.
43. Żywienie w chorobach kośćca i stawów.
44. Planowanie diety w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
45. Żywieniowa profilaktyka chorób zębów.
46. Dieta ketogenna, wskazania.
47. Dieta bogatopotasowa i bezpotasowa, wskazania.
48. Dieta w chorobach przebiegających z gorączką.
49. Dieta w stanach z obniżona odpornością.
50. Zalecenia dietetyczne u osób w wieku podeszłym.