Dietetyka

Warsztaty żywieniowe dla słuchaczy UTW

Warsztaty żywieniowe dla słuchaczy UTW

Choroby układu krążenia to obecnie jedne z najczęściej występujących jednostek chorobowych charakteryzujących się wysokim wskaźnikiem śmiertelności. Wśród nich można wymienić m.in. zawał mięśnia sercowego, który ściśle łączy się ze zmianami nawyków żywieniowych zaraz po opuszczeniu szpitala.

Czy zastosowanie prawidłowej diety może zapobiec ponownemu zawałowi serca? Które ze składników żywności wpływają na większe ryzyko jego przebycia? Jakie są zalecenia dietetyczne w profilaktyce choroby? Na te i inne pytania odpowiedź uzyskali słuchacze nyskiego UTW podczas warsztatów pt.” MENU DLA SERCA”, które odbyło się 16 lutego 2024r. w murach Collegium Medicum PANS w Nysie.

Spotkanie poprowadziła dr n. med. Marta Misiarz we współpracy z kołem naukowym Edukatorzy żywienia, działającym na kierunku dietetyka.

Galeria