Dietetyka
- 2025-06-14 07:40:00
- Wydarzenia
Mindful eating – kluczem do zdrowia
W dniu 06.06.2025r. w Szkole Podstawowej nr 1 w Nysie odbyła się prelekcja edukacyjna pt. „Mindful eating – kluczem do zdrowia?”, którą poprowadziła dr n. med. inż. Marta Misiarz, edukator żywieniowy i wykładowca akademicki.
Zajęcia miały na celu przybliżenie uczniom idei uważnego jedzenia (mindful eating), jako sposobu na poprawę relacji z jedzeniem, lepsze rozumienie sygnałów płynących z ciała oraz wspieranie zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Warsztaty były prowadzone w formie interaktywnej, z dużym zaangażowaniem uczestników.
W trakcie spotkania uczniowie:
- dowiedzieli się, czym jest świadome jedzenie i dlaczego warto je praktykować;
- poznali znaczenie uważności podczas posiłków;
- zapoznali się z prostymi ćwiczeniami sensorycznymi związanymi ze smakiem, zapachem i konsystencją produktów;
- uczyli się rozpoznawać głód fizyczny i emocjonalny;
- rozmawiali o wpływie emocji na wybory żywieniowe.
Prelekcja spotkała się z dużym zainteresowaniem i entuzjazmem uczniów, którzy aktywnie uczestniczyli w zajęciach i chętnie dzielili się swoimi przemyśleniami. Prowadząca w przystępny i ciekawy sposób przekazała wiedzę, która może realnie przyczynić się do poprawy stylu życia i zdrowia młodych ludzi.
Dziękujemy dr Marcie Misiarz za inspirujące spotkanie oraz Szkole Podstawowej nr 1 w Nysie za otwartość na działania prozdrowotne!
Galeria




