Dietetyka

Uroczyste wręczenie nagród w konkursie „Jak jeść, by nie przejeść planety”

Uroczyste wręczenie nagród w konkursie „Jak jeść, by nie przejeść planety”

13 maja 2025 roku w Collegium Medicum Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie odbyło się uroczyste wręczenie nagród w finale konkursu „Jak jeść, by nie przejeść planety”. Wydarzenie zorganizował Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej we współpracy ze Studenckim Kołem Naukowym EDUKATORZY ŻYWIENIA działającym na kierunku dietetyka.

Celem konkursu było zachęcenie uczniów szkół średnich z województwa opolskiego do prezentacji innowacyjnych rozwiązań w zakresie zdrowego stylu życia, ze szczególnym uwzględnieniem idei zero waste. Uczestnicy mieli za zadanie przedstawić autorskie pomysły dotyczące zrównoważonego żywienia, które przyczyniają się do ochrony środowiska. Interpretacja tematu była dowolna, co pozwoliło na kreatywne i różnorodne podejście do zagadnienia.

W trakcie uroczystości wręczono nagrody laureatom konkursu, doceniając ich zaangażowanie, pomysłowość oraz świadomość ekologiczną. Wydarzenie było również okazją do integracji środowiska akademickiego z młodzieżą oraz promowania proekologicznych postaw wśród przyszłych pokoleń.

Serdeczne podziękowania kierujemy do Władz Uczelni, Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej oraz Sponsorów za wsparcie w organizacji konkursu. Dziękujemy również uczniom i ich opiekunom za aktywny udział i zaangażowanie w realizację tego ważnego przedsięwzięcia.

Celem konkursu było umożliwienie młodzieży szkół średnich z województwa opolskiego prezentacji własnych innowacyjnych rozwiązań w zakresie zdrowego stylu życia, w tym sposobu żywienia w duchu zero waste. Poszerzenie umiejętności obserwowania otoczenia, wyłapywania detali i kreowania nowych pomysłów, które wprowadzone do  codziennego życia pozwolą  chronić naszą planetę. Interpretacja tematu była dowolna, zależna od wyobraźni autorów. 

Dziękujemy Władzom Uczelni i WNZ oraz Sponsorom za wsparcie w organizacji konkursu, uczniom i ich opiekunom za zaangażowanie.  

Komisja Konkursowa 

Sponsorzy nagród w konkursie: 
1. JM Rektor dr inż. Mariusz Kołosowski, prof. ucz.  
2. Centrum Dietetyki Klinicznej ADAWIL – właściciel  Wojciech Wilczek   
3. Zakład Przemysłu Cukierniczego „Otmuchów”,  przedstawiciel -  Sandra Kamińska
4. Zakład  Cukierniczy „WACUŚ”,    właściciele -  Czesław Woźniak, Tomasz Woźniak 
 
Laureaci konkursu wraz z opiekunami  
Wyniki konkursu 
1 miejsce  
Zofia Ptak, Aleksandra Łukaszewska, Natalia Pawlik  
Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące w Głuchołazach 
Opiekun – Roksana Ferenc 
2 miejsce  
Anna Wierzchowiec, Sara Kupis  
Liceum Ogólnokształcące Carolinum w Nysie 
Opiekun – Monika Kochanowska  
3 miejsce 
Rzymińska Zuzanna, Babło Nikola  
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie 
Opiekun – Aneta Adamczyk  

Galeria