Dietetyka
- 2024-08-30 07:46:05
- Wydarzenia
ABSOLWENT DIETETYKI, SPEC. DIETETYKA KLINICZNA – IRENEUSZ CHMIEL – AUTOREM KSIĄŻKI NUTRIPSYCHIATRIA, CZYLI ROLA ODŻYWIANIA W LECZENIU I PROFILAKTYCE ZABURZEŃ NASTROJU I LĘKU, WYD. PZWL!
Nutripsychiatria to pierwsza w Polsce (i jedna z pierwszych na świecie) książka dotykająca tematu żywienia w psychiatrii i kompleksowo podsumowująca obecną wiedzę naukową w tej materii. Wraz ze współautorką prof. Dorotą Łojko Pan Ireneusz Chmiel otworzyli nowy rozdział w dziedzinie dietetyki i psychiatrii w naszym kraju, co jednocześnie pokazuje, że żywienie wykracza daleko poza trywialny obszar jakim jest odchudzanie.
Książka zostanie opublikowana przez PZWL (Polski Zakład Wydawnictw Lekarskich, będący częścią Wydawnictwa PWN). Ponadto książka została wybrana jako SUPERPREMIERA!
Link: https://ebook.e-pzwl.pl/lp/sp_nutripsychiatria/
Pozytywnie publikację ocenili:
- Prof. dr hab. n. med. Janusz Rybakowski (recenzent), specjalista psychiatra, członek Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, którego w latach 1998–2001 był jego prezesem. Profesor znajduje się na liście najwybitniejszych naukowców świata (World’s Top 2% Scientists List) opublikowanej w PLOS Biology Journal przez Stanford University wspólnie z Elsevier i SciTech Strategies.
- Prof. dr hab. n. med. Wiesław Cubała, specjalista psychiatra, kierownik Kiniki Psychiatrii Dorosłych, Gdański Uniwersytet Medyczny.
- Prof. dr hab. n. med. Łukasz Święcicki, specjalista psychiatra, kierownik Kliniki Psychiatrycznej w Instytucie Psychiatrii i Neurologii w Warszawie.
- Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, specjalista żywienia, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w kadencji 2016–2020.
- Prof. dr hab. inż. Grażyna Cichosz, specjalista żywienia, wykładowca Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
- dr n. med. Adam Włodarczyk, specjalista psychiatra, asystent w Klinice Psychiatrii Dorosłych, Gdański Uniwersytet Medyczny.
- dr n. biol. Joanna Podgórska, specjalista w zakresie neurochemii i neurobiologii.
Książka kierowana jest do lekarzy, dietetyków, psychologów i studentów kierunków medycznych, jednak myślę, że będzie pomocna także pacjentom.
Premiera książki planowana jest na 20 września 2024 roku.