Kosmetologia

Pytania do egzaminu dyplomowego

CHEMIA KOSMETYCZNA

  1. Substancje chemiczne dozwolone do stosowania w wyrobach kosmetycznych.
  2. Substancje chemiczne nie dozwolone do stosowania w wyrobach kosmetycznych.
  3. Wpływ temperatury na stabilność związków chemicznych zawartych w kosmetykach.
  4. Wpływ tlenu i promieniowania UV na stabilność związków chemicznych zawartych w kosmetykach.
  5. Tenzydy amfoteryczne oraz ich zastosowanie w kosmetykach.
  6. Tenzydy niejonowe oraz ich zastosowanie w kosmetykach.
  7. Budowa i właściwości tłuszczów prostych (oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce i woski)
  8. Budowa i właściwości fosfolipidów i ich zastosowanie w kosmetykach.
  9. Budowa i właściwości ceramidów.
  10. Zastosowanie alfa i beta hydroksykwasów w wyrobach kosmetycznych.

ZAGADNIENIA Z DERMATOLOGII

  1. Ropne choroby skóry.
  2. Grzybica paznokci.
  3. Grupa brodawek.
  4. Pokrzywka.
  5. Łuszczyca.
  6. Bliznowiec.
  7. Czerniak złośliwy.
  8. Trądzik pospolity.
  9. Trądzik różowaty.
  10. Łojotokowe zapalenie skóry.

KOSMETOLOGIA SPECJALISTYCZNA

  1. Teleangiektazje (zapobieganie i zwalczanie)
  2. IPL a laser (pojęcia, wskazania i przeciwwskazania).
  3. Charakterystyka cery wrażliwej.
  4. Zastosowanie tlenoterapii w kosmetologii (wskazania i przeciwwskazania).
  5. Zmiany obserwowane w skórze starzejącej się pod wpływem czynników środowiskowych (zapobieganie zmianom).
  6. Różnice w budowie skóry mężczyzny i kobiety. (zabiegi kosmetyczne dla mężczyzn).
  7. Nawilżenie skóry dojrzałej (substancje i preparaty o działaniu nawilżającym).
  8. Fitohormony i substancje hormonopodobne (wpływ na procesy starzenia się skóry).
  9. Lift a lifting Proszę (przygotowanie skóry klientki w gabinecie kosmetycznym przed wykonaniem zabiegu operacyjnego).
  10. Defekty skóry występujące u kobiet ciężarnych oraz sposoby ich likwidacji.

KOSMETOLOGIA LECZNICZA

  1. Cera naczyniowa (czynniki usposabiające, sposoby likwidacji).
  2. Mechaniczne metody złuszczania naskórka.
  3. Chemiczne metody złuszczania naskórka.
  4. Charaktrystyka kwasów owocowych (AHA, BHA, wskazania i przeciwwskazania do ich stosowania).
  5. Metody głębokiego złuszczania naskórka.
  6. Zasady obowiązujące podczas zabiegów helioterapii i sztucznych źródeł emitujących promieniowanie UV.
  7. Drenaż limfatyczny (wskazania i przeciwwskazania).
  8. Pedicure leczniczy (korekta wrastającego paznokcia w gabinecie kosmetycznym).
  9. Zastosowanie ultradźwięków w zabiegach kosmetycznych.
  10. Sposoby zwiększenia efektywności penetracji substancji aktywnych w głąb skóry w zabiegach kosmetycznych.

KOSMETOLOGIA PIELĘGNACYJNA

  1. Metody dezynfekcji i sterylizacji stosowane w gabinetach kosmetycznych.
  2. Masaż klasyczny ręczny (wpływ na organizm, wskazania i przeciwwskazania).
  3. Scharakteryzuj najczęstsze schorzenia infekcyjne paznokci wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby (obraz kliniczny).
  4. Pedicure kosmetyczny a leczniczy (pielęgnacja stopy cukrzycowej w gabinecie kosmetycznym).
  5. Pedicure jako zabieg pielęgnacyjny stóp.
  6. Różnica między depilacja a epilacją (sposoby depilacji oraz epilacji stosowane w gabinecie kosmetycznym i dermatologicznym).
  7. Charakterystyka skóry suchej i tłustej (sposób ich pielęgnacji).
  8. Włosy, jako przydatki skóry (fazy wzrostu włosa oraz przyczyny ich wypadania).
  9. Zabiegi galwanizacji i ich zastosowanie w kosmetologii.
  10. Metody diagnozowania rodzaju skóry stosowane w gabinetach kosmetycznych.

Zagadnienia egzaminacyjne z Receptury Kosmetycznej

  1. Podstawy pudrów kosmetycznych o charakterze nieorganicznym i organicznym .
  2. Rozpuszczalniki stosowane w recepturze kosmetycznej.
  3. Substancje powierzchniowo czynne stosowane w wyrobach kosmetycznych, liczba HLB.
  4. Sposoby zwiększania szybkości rozpuszczania substancji czynnych kosmetyku o ograniczonej rozpuszczalności.
  5. Omów substancje wchodzące w skład szamponów.
  6. Czynniki wpływające na trwałość układów emulsyjnych.
  7. Rodzaje podłoży maściowych i ich wpływ na proces wchłaniania.
  8. Kremy kosmetyczne jako forma kosmetyku.
  9. Mikronizacja substancji czynnej kosmetyku.
  10. Procedura sporządzania kremów kosmetycznych

Sensoryka i aromaterapia

  1. Pojęcie analizy sensorycznej
  2. Konstruowanie nazwy olejku eterycznego zgodnie z zasadami INCI (Międzynarodowego Nazewnictwa Składników Wyrobów Kosmetycznych)
  3. Pojęcie aromaterapii.
  4. Dziesięć głównych zasad aromaterapii.
  5. Pojęcie kompozycji zapachowej. Scharakteryzuj jej poziomy).
  6. Wymagania dla pracowni analiz sensorycznych.
  7. Oleje nośnikowe stosowane w preparatach aromaterapeutycznych.
  8. Wykorzystanie analizy sensorycznej w etapach wprowadzania na rynek nowego wyrobu kosmetycznego.
  9. Określenie i status prawny olejków eterycznych.
  10. Podaj główne przeciwwskazania i ograniczenia dla aromaterapii

Zasady prawidłowego żywienia i dietetyka

  1. Rola białek w żywieniu człowieka.
  2. Rola węglowodanów w żywieniu człowieka.
  3. Rola błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka.
  4. Rola tłuszczów w żywieniu człowieka.
  5. Rola witamin w żywieniu człowieka.
  6. Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka.
  7. Zapotrzebowanie organizmu na energię.
  8. Cel i metody oceny sposobu żywienia.
  9. Przedstaw klasyfikację diet i omów podstawowe założenia diet leczniczych.
  10. Omów wpływ diety na wygląd skóry.